Gamla länkar 2003
 
2:a kvartalet
 ARBETE
 EKONOMI
 SAMHÄLLE
Startsida
 
  Citatet:

Citat är avstängt!

 
 
Från Google webbsök:
Finns inte 'ordet' som du sökte efter, kvar på den här sidan?

 

 

  

 
 
 

ProKlick   Gamla länkar  Stäng fönster

Vill du bara söka något på denna sida?


 

 

 

Maj 2003:2 Presentation:

G.R.I.S

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Välkommen till G.R.I.S. De har tagit på sig i uppgift att här på webben och där de kan få tillfälle att synas och höras för att fungera som en motvikt på jämställdhetsvågen. De annonserar för de förlorade själar som inte längre tror på manligheten i dagens samhälle, att det fortfarande är stake i männen. Denna sida är till just för Er!

- En utdöende art, helt klart! Men alla har rätt att säga sin åsikt, och kanske det finns något i deras historia trots allt?

 

 

Gateway to Sweden

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Gateway to Sweden är portalen, sökmotorn och internetväxeln till svenska företag, myndigheter, organisationer och föreningar med egen hemsida eller e-postadress; det är portalen till Sverige. Genom Gateway to Sweden går det för närvarande att få kontakt med fler än 40.000 svenska företag, myndigheter och organisationer och direkt gå till deras hemsidor eller skicka e-brev eller fax till dem.

- Tja, det finns andra sökverktyg för att finns det företag man söker efter. Men varför inte, ju fler desto bättre.

 

 

Datainspektionen 

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Datainspektionens huvuduppgift är att finna den rätta balansen mellan den enskildes behov av integritet och samhällets krav på rationell databehandling.  Datainspektionen övervakar även att inkasso- och kreditupplysningsföretag arbetar enligt god sed. Datainspektionen hjälper enskilda personer som har råkat ut för integritetsintrång, följer upp klagomål och gör inspektioner.
 
- Det var när jag sökte på vilken myndighet som hade hand om inkasso i Sverige. Jag var ju säker på att det var Finansinspektionen, men oj så fel jag hade. Så det är till Datainspektionen du klagar när ett inkassoföretag har betett sig illa mot dig.
 
 
 
 
Aktiespararna

Arbete | Ekonomi | Samhälle
TDen enskildes rätt att fritt äga och förfoga över sina aktier är grunden för Aktiespararnas verksamhet. Begreppet enskilt aktieägande innefattar också ägande i olika former som aktiesparklubbar, aktiefonder och bolag av olika slag. Enskilt ägande är en av grundpelarna för ett fritt demokratiskt samhälle och en förutsättning för marknadsekonomi.

- Du kan lära dig så mycket mer om aktier på denna sajt, dessutom ger de dig ekonomiska tips om dina aktier och hur du ska deklarera rätt.

 

 

Sommarjobb 2003

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Innan du börjar ett nytt jobb är det många saker som du bör tänka på. Se därför till att du är väl insatt i dina rättigheter, så att du inte går miste om något. Hur vet jag till exempel att jag har rätt lön? OB-tillägg, när har jag rätt till det? Får jag ingen semesterersättning bara för att jag jobbar förmiddagar och vad ska ingå i ett anställningsavtal?

- När jag kollade på sidan kunde man söka alla typer av jobb inför sommaren här, bara man ville jobba som tidningsutdelare....

 

DN Ekonomi

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Så utnyttjar du DN:s börs-, fond- och övriga ekonomisidor på nätet bäst. Tio tips visar hur du snabbt kan skaffa dig koll.

- På sin ekonomi ska man ha koll, annars blir man fattig och bortkollrad.

 

 

Personuppgifter

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Personuppgiftslagen (SFS 1998:204) bygger på ett EG-direktiv och ska hindra att den personliga integriteten kränks genom behandling av personuppgifter.

- En massa frågor och svar på hur du som individ ska skyddas och att uppgifter om dig inte valsar runt till obehöriga.

 

 

Radio och TV-verket 

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Radio- och TV-verket är en statlig tillstånds- och tillsynsmyndighet inom medieområdet. Verket ger tillstånd till lokal- och närradiosändningar och till tillfällig sändningsverksamhet. Verket förordnar också lokala kabelsändarföretag. Vad gäller tillstånd att sända digital marksänd TV och radio är verkets uppgift bl.a. att lämna förslag till regeringen om hur tillstånden ska fördelas.
 
- Vill du skaffa utgivningsbevis på din hemsida och få författningsskydd så är det här du ska göra det.
 
 
 
Allergisidan

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Sidan som handlar om födoämnes-, pollen - och pälsdjursallergi. Han som skriver är inte utbildad läkare eller dietist utan skriver om sina egna erfarenheter. Sidan blev till då deras dotter Madicken föddes och det visade sig att hon var allergisk mot soja-, ägg- och mjölkprotein. Numera reagerar hon även på katt.

- Jag kommer själv från doktorn idag och har kollat mig på vad jag kan vara allergisk mot, så den här sidan är aktuell för mig och för många andra, kanske du också?

 

 

SAL/SARS viruset

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Svår akut respiratorisk sjukdom. Smittskyddsinstitutet har de senaste veckorna fått ett mycket stort antal förfrågningar rörande de utbrott av SARS som rapporterats från Asien. Frågor från allmänheten kan inte besvaras utanför kontorstid. Vi har därför lagt ut de vanligaste frågorna och svaren. Dessa kommer att uppdateras löpande i takt med att vi får in mer information. Ytterligare frågor utöver dessa kan besvaras av sjukvårdsupplysningen.

- Alltid uppdaterad med den senaste informationen.

 

 

Beredskapspolisen

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Faktasidan om Särskilda beredskapspolisen. Särskilda beredskapspolisen består av civilpliktiga polismän som kan kallas in vid höjd beredskap eller ofred. Beredskapspoliserna kan även skriva kontrakt med Rikspolisstyrelsen om tjänstgöring i fredstid, vid särskilt svåra och påfrestande situationer ur ordnings- och säkerhetssynpunkt, och tjänstgör då med polismans lön. Den särskilda beredskapspolisen utgör en förstärkning till respektive polismyndighets ordinarie personal. Gruppcheferna är yrkespoliser med ledarskapsutbildning.

- Detta är en privat hemsida, om poliser som gör lite mer... hoppas jag att det inte behövs.

 

 

Fästingar

Arbete | Ekonomi | Samhälle
En fästing på kroppen gör sällan ont eller är till besvär, men det är ändå viktigt att ta bort den. I enstaka fästingar finns det nämligen en mikroorganism, Borrelia burgdorferi, som kan ge en sjukdom som kallas borrelios eller Lymes sjukdom. Ju tidigare man tar bort fästingen, desto mindre är risken att man får sjukdomen.

- Usch!

 

 

Pbot.nu 

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Här är hemsidan för dig som fått en parkeringsanmärkning, här hittar du färdigskrivna överklagningar och tips och trix rörande parkering.
Användande av innehållet på pbot´s sidor sker helt på eget ansvar!
- Nu ska man inte alltid överklaga - ibland är man enkelt skyldig, men om du verkligen känner att du har blivit orättvist behandlad, kanske du kan då ett tips på denna sida hur du ska gå vidare.
 
 
 
Dagens horoskop

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Tvillingen gillar att resa och att uppleva nya saker. Han är snabbtänkt och en mästare på att prata, övertala och debattera. Han har dock svårt att alltid behålla samma ståndpunkt och åsikt.
Tvillingen ogillar regelbundna vanor och kräver omväxling. Rastlösheten kan utåt ge sken av lynnighet och ytlighet, men det är bara för att allt går så mycket snabbare för tvillingen, som i sin tur tycker att resten av världen rör sig sakta.

- Bara för att det är dax för tvillingarnas tecken på stjärnhimmelen kom en kort beskrivning på en sån, sen att jag själv är tvilling har mycket med saken att göra. 
Men du kan knappa in ditt egna tecken och får ett personligt horoskop bara för dig, bra va?

 

 

Allemansrätten

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Allemansrätten är en förmån som inte finns i många andra länder. Man kan också se den som en stor frihet. Men vår frihet får inte bli till ofrihet för andra. Allemansrätten kräver ansvar och gott omdöme. Vi får inte skada natur och djurliv, och vi måste visa hänsyn mot markägare och mot andra människor ute i naturen. Allemansrätten kan sammanfattas i orden Inte störa – inte förstöra.

- Något att tänka på i dessa tider, då folk ska ut och grilla och picknicka över allt i naturen. Ta hand om era saker när ni lämnar.

 

 

SVT Väder

Arbete | Ekonomi | Samhälle
I morgon blir det regn på många håll då en kallfront med regn fortsätter norrut över norra Norrland. Dessutom drar ett nytt område med regn- och regnskurar in sydvästifrån och lokalt kan det bli åska. Mellan dessa två moln- och nederbördsområden får solen en chans att lysa en del och temperaturen når då dryga 15 grader.

- Vädret blir som det själv vill, men man kan ju försöka att kontrollera sanningen - kanske hos SVT?

 

 

Världens flaggor

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Letar du efter en flagga? Då ska du besöka Världens Flaggor...
Välj att lista länder eller göra mer avancerade sökningar efter din rätta flagga.

- Jovisst, här finns det flaggor och ännu mera flaggor.

 

 

Svenska institutet 

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Svenska institutet (SI) är en statlig myndighet med uppgift att sprida kunskap om Sverige i utlandet och att svara för utbyte med andra länder inom kultur, utbildning, forskning och samhällsliv i övrigt. I denna verksamhet ska institutet främja svenska intressen.
 
- Vad vet du om Sverige och vad som presenteras utomlands, är du nyfiken kan du kolla här.
 
 
 
SOS Fakta Mars

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Den medicinska faktadatabasen MARS syftar till god medicinsk praxis inom hälso- och sjukvården. MARS är Socialstyrelsens medel att föra ut medicinsk kunskap och kvalitet, jämförelsetal och resultatredovisning. Målet är att kunskaperna skall ge stöd till kliniker och basenheter samt utgöra underlag för patientinformation.

- Här kan du söka information i det oändliga från socialstyrelsen om hälsoskydd, medicinska frågor, läkemedel, katastrofberedskap och så mycket mer. trist sida, men med så mycket fakta.

 

 

Adressändringen

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Här kan du som privatperson Göra flyttanmälan och beställa eftersändning direkt på Internet. När du flyttar är du enligt lag skyldig att anmäla din nya adress. Om du beställer eftersändning så får du posten eftersänd till din nya adress och förtryckta flyttkort. Du kan också sända e-flyttkort, e-flyttkarta, SMS-flyttkort och flyttkort till företag du har kontakt med. Bra när du t.ex. reser bort och vill undvika att din brevlåda fylls av post.

- Till och med om du flyr landet, måste du uppge var du tog vägen...!

 

 

Blåljus

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Blåljus.nu är en kampanjhemsida som drivs av Polisförbundets avdelning i Stockholms län. Deras medlemmar – och andra - ska mycket snabbt få veta vad som händer i myndigheten, där medlemmar – och andra – ska mycket snabbt ha möjlighet att tycka om det som händer.

- Lite ovanligt att en arbetsgrupp har en helt egen hemsida, som är väldigt bra, som medel i deras arbete och situation.

 

 

Dokumentärfilm

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Dokumentärfilm. Ordet talar om verklighet och avbildning, återgivande. Men verkligheten låter sig inte avbildas neutralt. Dessutom ser vi alla det vi vill se. Filmare är inga undantag. Därför är dokumentärfilm inte bara ett snitt genom verkligheten, den bär också spår av filmarens eget temperament, filmarens eget personliga filter.

- Det är Sveriges Television som visar upp sin kommande dokumentärer som kommer att sändas i sina kanaler.

 

 

Hösnuva 

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Hösnuva eller med andra ord allergisk rhinoconjunctivit är ett mycket vanligt problem under vårsäsongen beroende på att pollen ofta orsakar besvären. Allergier kan ha olika yttringar och vissa allmänna symtom som trötthet och huvudvärk har ofta samband med allergier. Den allergiska snuvan, allergisk rhinit, och bindhinnekatarr, konjunktivit, hör oftast ihop och är den vanligaste yttringen av en pollenallergi.
 
- Det är lite tidigt för hösnuva, men inom kort exploderar våren och du som är allergisk kommer att upptäcka när det är dax för gräs och hö att blomma.
 
 
 
Radio Syd

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Radio Syd, 1962-03-06 till 1966-01-19. Efter det att Nils-Eric Svensson  lämnat Skånes Radio Mercur i september 1961 tog  Britt Wadner över radiostationen. Skånes Radio Mercur byter nu också namn till Radio Syd och detta presenteras i etern den 6 mars 1962. Det var AB Syd Reklam som låg bakom Radio Syd.

- För länge sen när bara den statliga radion fanns, sen kom tjatande reklamstationer utan innehåll - blev det verkligen bättre?

 

 

Trafikpolisen informerar

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Nykterhetskontroller inom Södertörns polismästardistrikt under helgen och även Hastighet och beteendeövervakning inom Stockholm City polismästardistrikt under veckan. "Trafikpolisen, din vän på vägen"

- Jo, hejsan. Men här berättar i alla fall polisen var de står och planerar i Stockholm under den närmaste veckan, så jag kommer att köra jättefort på Uppsalavägen istället! Meddelas endast på detta sätt...

 

 

Juni 2003:2 Presentation:


Brottsoffermyndigheten

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Brottsoffermyndigheten är en nationell statlig myndighet som har som övergripande mål att främja brottsoffrens rättigheter, behov och intressen. Myndighetens kärnverksamhet är att besluta i ärenden om brottsskadeersättning och i frågor om Brottsofferfonden och att fungera som ett kunskapscentrum i frågor som rör brottsoffer.

- Egentligen är det konstigt att vi har speciella institut i det här landet för att vi ska må bättre. Det är bra, men jag undrar vad vi får för skattepengarna. Det är andra gången jag skriver detta om skattepengar!!!

 

 

Stockholm Stad kartor

Arbete | Ekonomi | Samhälle
I Stadsarkivet finns ett omfattande utbud för den som söker information om stadens månghundraåriga historia. Här finns de gamla Tänkeböckerna, vilka ger en fantastisk inblick i stadsbornas liv från 1474 till 1600-talets mitt. Här finns stora mängder vackra ritningar och kartor, domstolsprotokoll och polisrapporter, rullor från sjömanshus, sjukjournaler, klasslistor och betyg, stadens myndigheters arkiv, kyrkoarkiven med födelse- och dopböcker, dödböcker och vigselhandlingar.

- Jag tittade på en karta från 1625, hur det såg ut när vasa sjönk, skeppet de håller på att dyker vid igen. Området ligger mitt ute i vattnet, men på tv var det strax utanför land de jobbade.

 

 

Djurens rätt 

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Förbundet djurens rätt är Sveriges största djurrättsorganisation med cirka 41.000 medlemmar. De är partipolitiskt obundna och arbetar med lagliga metoder för ett samhälle som inte förtrycker djur. Deras ekonomi är helt beroende av frivilliga bidrag. 

- Den enda rätt jag känner till med djur, är något som har kokat ett tag på spisen!

 

 

Försvarsmakten HQ

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Högkvarteret är Försvarsmaktens högsta ledningsnivå. Här kan Du läsa om de olika ledningarna och besöka Högkvarterets olika avdelningar och sektioner. Under rubriken organisation i toppen på sidan hittar du mer information!

- Och jag som trodde sånt här var hemligt...?

 

 

Håll Sverige rent

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Då kampanjen "Håll Naturen Ren" startade på 60-talet var det kampen mot skräpet som stod i fokus. Än idag är detta en av Håll Sverige Rents viktigaste frågor. Därför finns vi med i både stora och små projekt, vars syfte är att påverka människors attityder till nedskräpning. Det är ett långsiktigt och utmanande uppdrag. Men om vi tidigt lär oss att bry oss om vår närmiljö genom att inte skräpa ner, är chansen stor att vi också utvecklar en livsstil som skonar miljön!

- Det är rätt, bort med politikerna... eller handlar det om annan skit i vår miljö?

 

 

Jobbkoll

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Vilket yrke passar du för? Testa dig själv och få tips inför framtiden. Hitta ett jobb och visa framfötterna på anställningsintervjun. I Faktabanken kan du lära dig hur du klarar dig bäst.

- En mycket bra sida för dig som håller på att få ett sommarjobb, och för er andra också.... sidan är både kul, informativ och snygg.

 

 

Stockholm vatten

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Stockholm Vatten är ett ledande va-företag med kund och miljö i fokus. Stockholm Vatten producerar och levererar dricksvatten av hög kvalitet till drygt 1 miljon människor i Stockholm och Huddinge samt ytterligare nio grannkommuner. Vi tar också hand om och renar det använda vattnet från Stockholm, Huddinge och sex grannkommuner.

- Halvintressant sida om hur vatten renas och återanvänds. Det var till den här sidan jag skulle ha gått i våras, bara sådär när Stockholm vatten stängde av kranen under några kvällar - lite slumpartat. Det var ju givet att man kommer hit och läser om det, mitt fel...!

 

 

Räddningsverket 

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Räddningsverket är en statlig myndighet som bland annat genom förebyggande åtgärder arbetar för att minska antalet olyckor och skapa ett säkrare samhälle. Det viktigaste i det arbetet är kunskap. Genom den kan alla medverka till att göra vår vardag säkrare. Den kunskap vi har vill vi förmedla till enskilda människor, yrkeskårer, organisationer, företag och andra länder.

- Det är lite konstigt att vårt samhälle har så stora resurser när något händer och Räddningsverket är en av dom.... ibland tror man sig vara lite glad över att skattepengarna har gått någonstans de gör nytta?

 

 

IB Affären

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Våren 1973 tryckte FiB/Kulturfront Peter Bratts och Jan Guillous unika avslöjande av Sveriges spionage. En numera klassisk journalistisk bragd var ett faktum och Sveriges makthavare fick IB-affären på halsen. Alltsedan de där första majdagarna -73 har det talats och skrivits, man har utrett och det har debatterats. Men makten har visat sin arrogans och tomma retorik eller helt enkelt tigit, i hopp om att vi ska glömma bort.

- Det är 30 år sen detta skedde och är fortfarande en skandal utan like.... Vi får aldrig glömma bort att vi folket har våra rättigheter, nu när alla talar om terrorism och bevakning. Är det ditt hem som ska bevakas nästa gång? Läs och minns eller lär dig om hur samhället behandlar sina invånare, det händer  fortfarande...

 

 

Högvakten

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Idag tjänstgör c:a 70 man dygnet runt med 45 man på Stockholms slott och 25 man på Drottningholms slott. Högvakten är en viktig del av såväl säkerhetssystemet vid slotten som den militära beredskapen i Stockholm. Alla soldater i högvakten är därför särskilt skyddsvaktsutbildade.
Högvakt har funnits vid Stockholms slott sedan 1523. Till i mitten av 1800-talet bestod högvakten av 100- 200 man ur gardesförbanden, vilka även svarade för stadens ordningshållning och brandförsvar.

- Been there, done that! Även om det var länge sen....

 

Statens folkhälsoinstitut

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Övergripande mål för folkhälsoarbetet: skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen.

- Egentligen är det konstigt att vi har speciella institut i det här landet för att vi ska må bättre. Det är bra, men jag undrar vad vi får för skattepengarna.

 

 

Språkbanken

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Språkbanken är en avdelning inom Göteborgs universitet som sedan 1975 bygger upp och ger tillgång till språkliga referensmaterial i form av texter och lexikaliska data. Avdelningen finansieras av Humanistiska fakulteten och är knuten till Institutionen för svenska språket.
Texter av olika slag och från olika tider finns tillgängliga via Internet i en form där varje ord presenteras i sitt sammanhang (s.k. konkordans). Materialet omfattar texter på ca 75 miljoner ord, från modern tidningstext och litterär text till Strindbergs produktion och bakåt till medeltida rimkrönikor. Texterna är åtkomliga gratis över nätet i konkordansform och antalet sökningar ligger på ca 25 000 varje månad.

- Att gå till banken får en helt annan innebörd nu. 

 

 

SVT om EMU 

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Här publiceras svaren på dina och andras frågor om EMU. Olika företrädare för ja- och nej-sidan svarar. Nu svarar Leif Danielsson, ordförande i KALE - Kristdemokrater för en alternativ Europapolitik - för nej-sidan, och för ja-sidan svarar Lennart Värmby, vänsterpartist och f.d. riksdagsledamot.

- Jag vet hur jag ska rösta i det här valet, men det står var och en fritt att själv välja, och det gäller att skaffa sig tillräckligt med kunskaper om våran framtid.

 

 

IT Aktier

Arbete | Ekonomi | Samhälle
IDG och itaktier erbjuder sina medlemmar minutuppdaterade kurser, aktieinformation samt börs- och affärsnyheter i realtid. Du kan också lägga upp och hantera egna bevakningsportföljer.
Som icke medlem får du aktiekurserna med 15 minuters fördröjning, tillgång till historiska kursdata i grafer samt nyheter från itaktier och
Computer Sweden.

- Men du kan väl kolla vad dina nästan värdelösa framFab står i?

 

 

Stockholms jobbkompani

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Stockholms Jobbkompani arbetar med karriärplanering, coaching i arbetslivsfrågor och karriär- och yrkesrådgivning.Vi erbjuder ditt företag professionell hjälp vid omorganisering, övertalighet och personalutveckling. Anlita oss när du vill ge personalen en möjlighet att hitta andra vägar inom eller utanför företaget. Vi erbjuder även dig som privatperson hjälp när du vill komma fram
till vad du verkligen vill göra, vill hamna rätt i arbetslivet eller bli mer effektiv i att söka jobb.

- Jovisst, alla behöver en coach.

 

 

Jobbet

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Här söker arbetsgivaren själv upp sin personal bland de registrerade arbetssökande. Företagen kommer från branscher som: Evenemang, restaurang, handel, telemarketing, distribution, taxi och administration. Du väljer själv hur mycket och med vad du vill jobba. Arbetsgivaren söker i databasen efter önskad kravprofil och efter genomgång av det personliga brevet skickas ett SMS och ett E-mail ut á la minut med ett jobberbjudande till de utvalda kandidaterna.

- Sidan innehåller lite mer, och har information om löner och skatter också. Men innan du får  ta del av detta måste du logga in och registrera dig. Det drog ner betyget, för annars är sidan snygg.

 

 

EMU information

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Den 14 september håller Sverige folkomröstning om Sveriges deltagande i EU:s valutaunion. Frågan som kommer att ställas är ”Anser du att Sverige ska införa euron som valuta?”. Enligt Folkomröstningslagen ska det också finnas ett blankt alternativ. På den sedeln ska det stå "Blank röstsedel".

- Sveriges Riksdag informerar om EMU som vi ska välja i höst - EMU på 5 minuter och här kan du sätta dig in om vad de talar om, våra folkvalda.

 

 

Bibeln 

Arbete | Ekonomi | Samhälle
I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2. Och jorden var öde och tom, och mörker var över djupet, och Guds Ande svävade över vattnet. 3. Och Gud sade: »Varde ljus»; och det vart ljus. 4. Och Gud såg att ljuset var gott; och Gud skilde ljuset från mörkret. 5. Och Gud kallade ljuset dag, och mörkret kallade han natt. Och det vart afton, och det vart morgon, den första dagen.

- Klart den här novellen ska finnas på nätet, här är 1917 års utgåva som du kan läsa och lära dig om vad som hände. Det är bara svårt att ta med skärmen till sängen och läsa där.

 

 

Bostadshistoria

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Historien om hur människor har bott och fått tag på bostäder i Stockholm. 1947 startade Stockholms stad bostadsförmedling sin verksamhet. Det var en tid då bostadsbristen var stor och köerna långa. På tågstationer och ute i förorten sattes affischer upp där det stod "Det är kallt att gå brandvakt - söker ej till Stockholm". 
Stockholm har vid flera tillfällen under sin 750-åriga historia haft en större efterfrågan än tillgång på bostäder och inflyttningen till Stockholm har under flera perioder varit mycket omfattande.

- Hur ser din bostadshistoria ut?

 

 

SvD Näringsliv

Arbete | Ekonomi | Samhälle
illväxtbolagen i Sverige ser allt mörkare på framtiden, visar Industrifondens och Connects entreprenörsbarometer för maj som presenteras i dag och som SvD Näringsliv tagit del av. 

- Heltrist sida om och med ekonomi.

 

Juli 2003:2 Presentation:

Bila billigare

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Varför åka ensam när fler ska åt samma håll? Nu har du chansen att helt gratis ändra på detta. Börja med att registrera ditt eget användarkonto för att sedan lägga in dina resannonser.

- Lite amerikanskt att resa tillsammans, men idén är ju rätt. Ska alla åt samma håll, så varför sitta ensam i bilen?

 

 

Högskoleverket

Arbete | Ekonomi | Samhälle
NU (Nationell Uppföljningsdatabas) är ett internetbaserat informationssystem som innehåller uppgifter om verksamheten vid svenska universitet och högskolor. NU-databasen innehåller årliga sammanställningar på aggregerad nivå av högskolestatistik för hela landet. NU är primärt utvecklad för användare som på ett lätt och smidigt vill ha sammanställningar av högskolestatistik. Utformningen av NU ska underlätta öppenhet och insyn i universitetens och högskolornas verksamhet. 

- Plugga, tja det fungerar ju ibland?

 

 

Skattebetalarna 

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Skattebetalarna – din röst för lägre skatter. Skattebetalarna driver dina intressen. Vi bevakar och lägger oss i skatte- och välfärdspolitiken, granskar rättssäkerheten, jagar slöseri och sätter luppen på alla osynliga skatter och alla smyghöjningar. Skattebetalarnas förening grundades 1921 och är idag en av landets största ideella föreningar med 160.000 medlemmar. Föreningen är ekonomiskt och partipolitiskt oberoende – medlemmarna kommer från olika politisk bakgrund och alla delar av landet.

- Jag vill inte heller betala skatt, för jag får ju ingenting tillbaka för det jag betalar.

 

 

Sök SABO lägenhet

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Nu kan du söka bostad i din närhet! Här finns adresser och länkar till de kommunala bostadsföretagen. De 302 SABO-företagen har cirka 900.000 lägenheter. Sök efter det SABO företag som ligger närmast dig.

- Jag hittade faktiskt en lägenhet nära där jag bor nu, så man kanske skulle tänka sig att göra en flytt. Men jag gillar utsikten jag har, kan man ta den med sig?

 

 

PUL

Arbete | Ekonomi | Samhälle
PUL inskränker yttrandefriheten på Internet. Den 24 oktober 1998 fick Sverige en ny personuppgiftslag. Den kallas PUL och förbjuder att namn och andra personuppgifter offentliggörs på Internet, såvida inte berörda personer gett sitt "otvetydiga" samtycke.

- En sån dum djävla lag kan bara svenskar komma på! Nu har lagen mildrats och man kan köpa sig fri för 2000 kr om man har råd med det för att få ha en hemsida och namnge andra människor. Men den här lagen är skriven av okunniga byråkrater som inte vet om att vi lever i 2000-talet och våra nya snabba informationskanaler. Jag får inte namnge dessa personer, för då bryter jag mot lagen! Bara genom att skriva "förnamn" och "efternamn" på påhittade personer gör jag mig skyldig till ett brott.... vem vill sponsra mig för Radio och TV-verket's godkännande? 
OBS: personerna på denna sida har inget med PUL att göra, de har bara skrivit om den och gjort det bra!

 

 

Sveriges statsministrar

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Sverige är en monarki där kungen är statschef. Men sedan länge är statsministern så som regeringschef statsmaktens ledande exekutiva befattning. Riksdagen utser statsminister, som på eget mandat till- och avsätter statsråd i regeringen. Ändå finns få uppgifter samlade om svenska statsministrar i ett sammanhang. Denna hemsida försöker genom fortgående kompletteringar samla sådana historiska uppgifter.

- En massa människor och ansikten man känner igen och hört talas om, men det finns information om dom som man inte trodde var sann, eller som man kände till. Rekommenderas ett besök!

 

 

Jobhelp

Arbete | Ekonomi | Samhälle
På följande sidor finns en guide för dig som söker nytt arbete, funderar på att utbilda dig, eller bara är nyfiken på hur marknaden ser ut idag.
Tanken med jobhelp är att Ni ska finna hjälp och inspiration för att hitta och söka efter drömjobbet. Jobhelp är indelad i olika avdelningar, och vi har försökt att göra det så enkelt och lättnavigerat som möjligt.

- Om man nu absolut vill ha ett nytt arbete, kan kanske jobhelp vara till viss nytta för dig med tips och goda idéer?

 

 

Daytrading 

Arbete | Ekonomi | Samhälle
I april 2000 startade de världens första Daytradingsajt för daytrading, s.k.dagshandel, där kunden kan få köp och säljtips för endast Daytrading. De redovisar samtliga sina egna aktieaffärer för sina kunder före det att de genomför affären. De har bedrivit aktiehandel i bolagsform sedan 1996. 

- Finns det några daytraders kvar sedan krachen?

 

 

Polska institutet

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Polska Institutets rika kulturella verksamhet visar sig främst i evenemang som organiseras varje vecka (ibland flera gånger i veckan) i huset vid Villagatan 2. Intressanta utställningar av polskt måleri, grafik och affischer, konserter, föredrag diskussioner, filmvisningar och andra kulturella aktiviteter har alltid lockat intresserade av den polska kulturen och företrädare för kulturinstitutioner. Polska Institutet hjälper också till att främja den polska kulturen i hela Sverige.

- Välkommen in i EU säger jag bara....

 

 

JämO

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Jämo är en statlig myndighet som övervakar att kvinnor och män i arbetslivet och studenter i högskolan har lika rättigheter oavsett kön. Det handlar både om att förebygga diskriminering och att ingripa om någon blir diskriminerad eller utsatt för sexuella trakasserier.

- Som en jättevuxen som säger ifrån när något blir fel.

 

 

Förpackningsinsamlingen

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Förpackningsinsamlingen har under de senaste åren intensifierat arbetet med att hålla rent vid återvinningsstationerna runt om i landet. En rad olika lokalt anpassade åtgärder har vidtagits. När nedskräpningen trots dessa åtgärder ändå fortsätter har Förpackningsinsamlingen anlitat spanare för att dokumentera och polisanmäla dumpningen.

- Du slänger väl inte fel vid din återvinningsstation, då ligger du illa till och kan bli anmäld.

 

 

Den allmänna pensionen

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Allmän pension får du från Försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten (PPM). Den består av inkomstpension, premiepension och garantipension. Under hela ditt liv tjänar du pengar till din allmänna pension - när du arbetar, studerar, gör värnplikt eller har små barn.

- Skrämmande läsning om vad som kommer att ske när man blir gammal, dessutom såg jag att man ska anmäla att få sin pension, annars får man ingen. Vad är det för dumheter våra myndigheter sysslar med. De har allt på data och vet allt om dig, är det ett försök att kunna spara pengar om du inte hör av dig i tid?

 

 

Aktier just nu 

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Länkar till börsintresserade sidor, som handlar, är eller ger information om aktier och pengar. 

- Men det här intresset försvann väl med förra kraschen?

 

 

Politisk ordbok

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Anslag: Belopp i statsbudgeten som riksdagen beslutar får användas (anvisar) för visst ändamål. Det finns olika anslagstyper som anger om anslaget kan överskridas och/eller utnyttjas senare än det aktuella budgetåret: obetecknat anslag, reservationsanslag och ramanslag. Obetecknat anslag får inte överskridas eller sparas till nästa år. Reservationsanslag får inte överskridas men får sparas i tre år. Ramanslag får överskridas och sparas.

- Hmmmm... och så flödar politikerföraktet, och när de inte ens kan prata svenska så att vi förstår vad de vill. Mer dumma förklaringar och beskrivningar finner du på denna sajt.

 

 

Skokloster slott

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Skokloster är ett av Europas bäst bevarade 1600-talsslott. Det tog ett kvartssekel att bygga, men var knappast tänkt som en bostad. I stället manifesterade fältmarskalk Carl Gustaf Wrangel här sin makt och framgång under svensk stormaktstid. Själv tillbringade han endast några veckor på slottet. Inte per år, utan totalt.

- Jag ska faktiskt ta en tur dit själv inom någon vecka, bara för att få se slottet på nära håll nu när det är sommar och fint.

 

 

Sveriges Nationaldag flagga

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Rikskommittén Sveriges Nationaldag skall främja respekten och intresset för nationaldagen och för den svenska flaggan. Kommittén skall främja firandet av nationaldagen genom att samarbeta med lokala organisationer i rikets län och kommuner.

- Låter ju ganska trist, men behöver du en svensk flagga gratis och kan vänta till nästa år, så kan du ansöka om en flagga på deras egna sajt!

 

 

Stockholm Pride

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Stockholm Pride - Nordens största Pridefestival. Sedan starten 1998 har Stockholm Pride vuxit till att bli en av Stockholms största och mest uppskattade festivaler och det största Pridefirandet i Norden. Årligen lockas mängder av turister till Stockholm från andra delar av Sverige och från andra länder. Stockholm Pride färgar staden under en vecka i regnbågens färger i både bokstavlig och symbolisk bemärkelse och blir därmed den största frizonen för homo-, bi- och transsamhället. Stockholm Pride är detsamma som de största festerna, de intressantaste seminarierna och de snyggaste sommarflirtarna!

- Går du hit, lär vi inte träffas.... jag ska inte dit! Men tokigheterna startar i veckan och alla evenemang finns beskrivna på den här sajten.

 

 

Vägmärken 

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Vägvisning och enkla vägmärken har funnits sedan mycket länge. Runstenarna t.ex. hade förutom sin egentliga uppgift i många fall till uppgift att på viktiga punkter markera var vägen gick. Den äldsta fasta anordningen för vägvisning var troligen bläckning på trädstammar längs stigen. Med milstolparna kan Sverige sägas ha fått en början till en mer systematisk vägvisning.

- Om du har körkort och inte vet vad dessa märken betyder, ska du nog läsa den här sidan noga.... det kommer ett par nya märken per år och dessa finns också här.

 

 

Spara pengar

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Spray hjälper dig att skaffa några av marknadens bästa erbjudanden för el, telefoni, Internetabonnemang och andra dyra hushållstjänster

- Det kanske blir billigare, eller kanske inte...?

 

 

Fråga Historiska museet

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Fråga: Jag har två frågor. 1. Jag hörde att Uppsala inte hette så förrän på 1600-talet, stämmer det? 2. Finns det tre grav högar som liknar dem i Uppsala någon annan stans i Sverige.

Svar: 1. Nej, det var redan 1258 som påven tillät att Sveriges ärke - domkyrka flyttades till dåv. Östra Aros (Västerås är det västra). Detta på villkor att namnet Uppsala följde med från vad som därför kallas Gamla Uppsala. Den gamla domkyrkan hade förstörts vid en brand och Sveriges härskare fann lämpligt att flytta kyrkan till det nu viktigare Östra Aros. Detta var bl.a. säte för S:t Eriks- kulten. 2. Ja, det finns ett antal till, om än kanske inte i samma storlek. Man har ofta inte klart för sig att landhöjningen har gjort att de numera ligger långt in på land. Men när de anlades låg de vanligen vid vattnet, där de kunde ses av förbipasserande sjöfarare.

- Om det är något du undrar historiskt om kan du ju alltid ställa frågan här och få svar, för det borde du få veta.

 

 
Sola sakta

Arbete | Ekonomi | Samhälle
På sommaren gäller det att passa sig för solens starkaste strålar – samtidigt som man vill vara ute och leka så mycket som möjligt. Därför har de laddat med soltips från länder där man är van att skydda sig från solen. Hälsa på hos våra vänner jorden runt och få massor av tips på roliga saker att göra i skuggan mellan klockan elva och tre!

- Fast alla vill bli bruna, är det inte så bra att steka sig i solen.

 

 

Skrotbilskampanjen

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Närmare en halv miljon skrotbilar står idag övergivna ute i den svenska naturen! Skrotbilar som inte tas om hand på rätt sätt läcker ut gifter, till exempel bly och kvicksilver. Skrotbilskampanjen tar emot anmälningar av skrotbilar och ser till att bilarna skrotas på ett miljöriktigt sätt.

- Lämna in din bil du med, den ser ju faktiskt ut som en skrotbil!

 

 

Artikelbiblioteket 

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Ansvariga för projektet Akademin är Jan Nilsson och Kjell Dellert. Vad är tanken med Akademin? Det hela startade med Artikelbiblioteket, Jan lade ut den första förlagan till Artikelbiblioteket på Internet i början av 1997. Redan från början var han på det klara med att han ville ha något slags "originalinnehåll" d.v.s. sidan skulle inte bestå av saker som samlats ihop på olika platser på "nätet". Jan kontaktade Kjell om detta, och även han tyckte att det skulle vara ett roligt projekt att kunna skapa en "nättjänst" som skulle innehålla en mängd artiklar o dylikt. Innehållet på Artikelbiblioteket har inget uttalat syfte, men man kan konstatera att inriktningen på ämnena i Artikelbibliotekets texter företrädesvis kommit att bli historia, folktro och litteratur.

- För dig som är vetgirig och alltid vill veta mer!

 

 

Affärsvärlden

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Nästa nummer av tidningen kommer den 13 augusti. Här på sajten går aktiviteten ner under juli, men de dagliga börsnyheterna från Ticker, pressmeddelandetjänsten och aktiekurserna rullar självklart på som vanligt. Dessutom är sommartävlingen öppen på sajten varje dag. Ha en skön semester, och läs tidningen på nätet. Gratis!

- Affärsnyheter direkt på webben.

 

 

Tobaksfakta

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Maine i New England är den femte amerikanska delstaten som inför helt rökfria serveringar. Övriga stater där alla arbetsmiljöer är rökfria är Kalifornien, Delaware, Connecticut och New York (den senare från den 24 juli 2003). Staden New York är redan rökfri. Maine införde en bestämmelse om rökförbud på restauranger redan för fyra år sedan, men i den nya lagen inkluderas även barer, pubar, nattklubbar, bingohallar, kasinon och biljardhallar.

- Mer fakta finner du på denna sajt. Själv hoppas jag på totalförbud på tobak, eftersom bara dårar röker och dårar borde inte få ta hand om sig själva!

Augusti 2003:2 Presentation:

 Partners

 

 

 

 

 

 

Valmyndigheten

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Här finns de viktigaste lagarna, dvs. vallagen och lagen om brevröstning, som reglerar hur val går till. Vallagen finns också på engelska. Broschyren "Val i Sverige" är en omfattande beskrivning av valsystemet för den som vill veta mer utan att studera lagtexten. Under "Registrerade partibeteckningar" hittar du information om vad det innebär att registrera sin partibeteckning samt de blanketter som behövs för detta. Här finns också det aktuella registret över de partier som registrerat sina partibeteckningar.

- Mycket bra beskrivet om hur man gör för att rösta, samt historia om hur tidigare omröstningar och val har gått till.

 

 

Svenska Unicef

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Svenska Unicef som är en av Unicefs 37 nationalkommittéer är en ideell förening med 38 medlemsorganisationer. Svenska Unicefs uppgift är att samla in pengar till Unicefs internationella verksamhet genom insamlingskampanjer och försäljning av Unicef-kort och presenter, informera om barns situation samt att bedriva opinionsbildning i barnfrågor såväl globalt som i Sverige.

- Viktigt organ i världen om barn och deras rättigheter.

 

 

Studera nu 

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Sista anmälningsdag till högskolan är den 15 april inför höstterminen och den 15 oktober inför vårterminen. Verket för högskoleservice (VHS) sköter antagningen till de flesta utbildningsprogram medan universiteten och högskolorna själva sköter antagningen till sina fristående kurser. Här kan du läsa om hur du söker till högskolan. Du får även veta vad som krävs för att studera på högskolan och hur antagningen av studenter fungerar.

- Man kanske ska börja plugga igen...... nääääääe!

 

 

Fiskeriverket

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Fiskeriverket, som är den centrala statliga myndigheten för fiskevård
och fiske i Sverige, inrättades 1948 och lyder under Jordbruksdepartementet. Verket leds av en Generaldirektör som även är ordförande i styrelsen. Fiskeriverket har verksamhet på 15 platser runt om i landet; laboratorier, fiskeriförsöksstationer, utredningskontor, undersökningsfartyg och fältstationer. Huvudkontoret i Göteborg är organiserat i fem avdelningar; Avdelningen för havsresurser, Avdelningen för kust- och sötvattensresurser, Markands- och strukturavdelningen, Avdelningen för fiskerikontroll och Administrativa avdelningen.

- Ännu ett statligt verk för skattepengar... hur många har vi?

 

 

Skolmatens vänner

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Bara var tredje matsal får godkänt och på bara var femte skola får eleverna äta lunch vid samma tid varje dag. Det visar en sammanställning av de tester som föräldrar och elever genomfört med hjälp av den checklista för bedömning av måltidsverksamheten som Livsmedelsverket och SkolmatensVänner tagit fram. Ni föräldrar, elever och andra som vill påverka måltidsverksamheten kan använda verktyget som ett redskap och argument i diskussioner med politiker och skolledningen.

- En skolmatsal på min gamla tid påminde ganska mycket om att gå ut i krig. Ett helvete på jorden, ondska i omgivningen och en stressig miljö och man ville bara komma därifrån.

 

 

Tandvårdsguiden

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Samarbete med Odontologiska institutionen vid Karolinska institutet
Odontologiska institutionen ansvarar för ett objektivt innehåll och att all text skrivs av tandläkare som är specialister inom sitt område. Texterna är indelade på ämnesområden, är nyskrivna och grundar sig på den senaste kunskapen inom respektive område.

- Tandläkare är väl ett alldeles eget folk, men ibland måste man gå dit!

 

 

Arbetslivsfrågor

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Sjukskrivningarna ökar, arbetslösheten ökar och pensionärerna blir bara yngre. Andelen människor som befinner sig i förvärvsarbete blir allt färre. Orsakerna är flera: Arbetslösheten stiger och långa sjukskrivningar ökar fortfarande. TCO och medlemsförbunden vill få ned sjukfrånvaron genom en rad konkreta förslag. 

- TCO är egentligen ett fackorgan, men här kan du läsa om viktiga frågor angående din arbetsplats.

 

 

BRIS 

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Ett led i att skapa bättre livsvillkor för våra barn är BRIS arbete med 
att öka vuxnas respekt för barn som individer. Att utbilda vuxna i att barn 
behöver deras tid, intresse och stöd. En kanske inte så liten fråga i dagens 
samhälle där föräldrar har allt mindre tid för sina barn, där kanske vuxna 
inom omsorg och skola träffar och ser barnen mer än deras egna föräldrar. BRIS vill få beslutsfattare att verka för ett barnvänligare samhälle med lika villkor och möjligheter för alla barn.

- Viktiga saker, oavsett om du är ett barn eller vuxen.

 

 

Livräddningssällskapet

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Svenska Livräddningssällskapets arbete bedrivs helt ideellt av tusentals frivilliga. Alla arbetar för att öka vår gemensamma trygghet och säkerhet främst i och vid vatten och på isar. Som medlem i Svenska Livräddningssällskapet kan du aktivt delta i detta så viktiga arbete.

- Jag kan redan simma och livrädda, kan du?

 

 

Hemvärnet

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Hemvärnet utgör huvuddelen av Försvarsmaktens nationella skyddsstyrkor. Om hemvärnsberedskap är beordrad, skall vi kunna vara insatsberedda två timmar efter larm. Hemvärnet skall kunna verka inom ramen för uppgifterna: möta väpnat angrepp,  hävda territoriell integritet och lämna stöd till samhället vid svåra påfrestningar. Hemvärnets viktigaste uppgift är att skydda samhällets infrastruktur mot sabotage.

- Jag har gjort min militärtjänst och ombedd att dra mig tillbaka, men ifall det finns andra som vill stödja nationen vid krig så är det tillåtet. Jag ringer från Hawaii och frågar hur det går.

 

 

Tullverket

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Det är oss du kommer i kontakt med när du som företagare eller privatperson för in eller ut varor över Sveriges gräns. Det är vi som samlar in tull, skatt och andra avgifter för de varor du handlar från länder utanför EU. Vi samlar även in uppgifter som ligger till grund för utrikeshandelsstatistiken. Vi hjälper dig med information om vilka regler som gäller vid handel med länder utanför EU och vi har till uppgift att se till att dessa regler efterlevs.

- Det är dessa som är fienden, när man kommer med sina väskor, fullpackade med sprit och ännu mera sprit! Men, annars så gör de ett bra arbete!

 

 

Skyddsnätet

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Skyddsnätet är till för dig som vill veta mer om hur du kan skydda dig och din omgivning mot olyckor, men också hur du kan agera när de väl inträffar. Skyddsnätet är också till för dig som skall informera vidare till andra om samma frågor. Bakom Skyddsnätet står svenska myndigheter och organisationer som arbetar med att öka den enskilda människans förmåga att agera på rätt sätt vid olyckor, katastrofer och störningar i viktiga infrastruktursystem.

- Alla viktiga resurser i samhället på ett ställe, enkelt att söka och man finner lätt det man behöver. Vårt skyddsnät!

 

 

KO Energikontroll 

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Välkommen att göra en energikalkyl. Plocka fram senaste årets el- och andra energiräkningar. Här är först några frågor om ditt hus för att få ett utgångsläge för kalkylen.

- Våra energibolag, har de senaste dagarna ringt förtvivlat för att sälja på mig den billigaste priset på el. Det jag finner konstigt, är att de inte ger mig ett bra erbjudande direkt, så nappar jag. Men å andra sidan har priset fallit så mycket för att de har konkurrerat ut varandra. Just nu är det Forum som leder... Men på den här sidan kan du räkna ut hur du använder din energi och hur du kan göra förbättringar för dig.

 

 

Alternativ stad

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Alternativ Stad planerar att starta en kampanj om Allmänningar... dvs rätten till fri sjukvård, rätten till gator och torg, rätten till gratis (eller avsevärt billigare) kollektivtrafik osv. En slags allemansrätt för staden - ett sätt att vända kampen mot privatiseringar till att bli för något, där vi sätter agendan.

- Det tycker jag verkar vara en bra ide, då det allmänna förfallet om det vi kallar Sverige har gått långt!

 

 

Skattefakta

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Föreningen Svenskt Näringsliv är företagens företrädare i Sverige. Vårt långsiktiga mål är att Sverige skall återta en tätposition i den internationella välståndsligan. För att uppnå detta behövs en bred intressegemenskap kring värdet av företagande och företagsamhet. Vårt uppdrag är att öka förståelsen för företagens verklighet och att verka för att alla företag i Sverige skall ha bästa möjliga villkor för att verka och växa

- Att få veta var mina skattepengar går till och varför, gör mig oftast upprörd!

 

 

Nej till EU

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Folkrörelsen Nej till EU har som mål att Sverige ska lämna Europeiska Unionen. På område efter område anpassas svensk politik i negativ riktning. Det gäller bland annat utrikes- och säkerhetspolitiken, flyktingpolitiken, miljön och inte minst den ekonomiska politiken.

- Det hade ju i så fall varit enklare om vi inte röstat ja för ett par år sen...

 

 

Nej till EMU

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Frågan på valsedeln i höstens folkomröstning är om svenskarna vill införa euron eller ej. Men det handlar inte bara om att byta pengar. Det handlar om att i praktiken avskaffa riksbanken. Därmed förlorar vi rätten att besluta om räntan, som överlämnas till den Europeiska Centralbanken (ECB). Det betyder att vi inte kan reglera räntan efter den ekonomiska situationen i landet. De stora ländernas situation kommer att vara avgörande för valuta- och penning- politiken i EMU.

- Du som ska rösta i september, ska välja ja eller nej. Jag har gjort mitt val och vet hur jag ska rösta och jag kommer inte att ändra mig!

 

 

Ja till EMU 

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Redan idag påverkas vi av de beslut som den Europeiska Centralbanken fattar. Med euron blir Sverige medlem i Europasamarbetet på riktigt och vår finansminister slipper sitta på avbytarbänken.

- Du som ska rösta i september, ska välja ja eller nej. Jag har gjort mitt val och vet hur jag ska rösta och jag kommer inte att ändra mig!

 

 

Riksarkivet

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Riksarkivet är en av Sveriges äldsta myndigheter, med rötter i medeltiden och 1500-talet. Axel Oxenstierna ingrep i arkivförhållandena genom att den 18 oktober 1618 utfärda en kansliordning. Han föreskrev hur "det gamla kansliet", dvs. Riksarkivet skulle vara organiserat. Därmed inrättades Riksarkivet formellt som ett självständigt ämbetsorgan inom det kungliga kansliet. Arbetsområdet begränsades från början till det kungliga kansliet men från 1800-talets slut fick Riksarkivet även befattning med arkivbildningen hos andra centrala och lokala myndigheter. Ett självständigt ämbetsverk blev det först 1878. 

- Här finns våran historia sparad och bevarad.

 

 

Ädelmetall och Kattfot

Arbete | Ekonomi | Samhälle
Ädelmetallarbeten, t.ex. smycken, är tillverkade av ädel metall legerad med en eller flera andra metaller. Finhalten i ädelmetallarbeten av guld, silver eller platina skall vara minst 375 tusendelar för guld (nio karat), 800 tusendelar för silver respektive 850 tusendelar för platina. Fram till 1988 var kontroll och Kattfotstämpling av ädelmetallarbeten obligatorisk. Idag krävs för guld och platina en finhaltsstämpel tillsammans med en namnstämpel eller en kontrollstämpel. För silver krävs ingen stämpling alls. Det är upp till Dig som konsument att kunna tolka stämplarna på det föremål som du köper.

- Det var dumt att de tog bort denna märkning, även om den finns kvar, för den borgar för kvalitet. Jag hittade kattfoten stämplad i seriösa guldbutiker utomlands eftersom det var en markering om kvalitet.

 

 

 

© ProKlick 2003. All rights reserved. www.proklick.com